Naše pivo

V původních kamenných sklepích zrají kvalitní spodně kvašená piva – světlý dvanáctistupňový ležák Klíč, jedenáctistupňový Hvozd, desítka Luž, osmička Sklář a polotmavý ležák Sváteční 13°. Svá jména desítce, jedenáctce a dvanáctce daly nejvýraznější kopce Lužických hor, osmička nese název Sklář podle toho, že takové pivo se historicky pilo v horkých provozech místních skláren.

Na lahodnou a vyváženou chuť nepasterovaných „živých“ piv dohlíží sládek Miloš Hrabák, který se již podepsal pod receptury piv vařených nejen v České republice, ale i v zahraničí. V Pivovaru Cvikov zúročil své zkušenosti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického, z vaření piva i uvádění nových pivovarských technologií do provozu.  

Při výrobě používáme výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického. Měkká voda z vrtu na úpatí Lužických hor je velmi vhodná pro piva plzeňského typu, která vaříme v našem pivovaru.

Nepasterované a nefiltrované (v případě jedenáctky Hvozd filtrované) pivo, které si zachovává svoji čerstvost, dodáváme v sudech o objemu 20 l, 30 l a 50 l. V naší restauraci Sladovna ve Cvikově a ve vybraných pobočkách společnosti Jakub a.s. po celé ČR (seznam prodejen) je k dostání také pivo „na doma“ stočené do PET lahví. Pro různé příležitosti připravujeme také dárkové balení ve skleněných láhvích.

Maloobchodní ceník sudového piva ke stažení zde.

Především mimo sezónu v zimním a jarním období doplňujeme naši nabídku o speciální piva. Zde se můžete podívat na příležitostně vařená piva.
 

Stálý sortiment

 

Klíč 12°

Prémiový nepasterovaný světlý ležák vaříme tradičním postupem na dva rmuty za využití moravských sladů a žateckých odrůd chmele. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů.

Dvanáctka se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což jí v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť. Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním.

Hvozd 11°

Filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák, jedenáctka Hvozd, se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. Díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť.

Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva, tedy 11° ležáku.

Luž 10°

Klasickou nepasterovanou světlou desítku vaříme rovněž dvourmutovou technologií, používáme slad plzeňského typu a žatecké chmely. V porovnání s dvanáctkou u této receptury probíhá kvašení o něco rychleji a ležení piva v tancích trvá zhruba jeden měsíc.

Luž má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti.

Sklář 8°

Osmička Sklář je poctivě vařené pivo na jeden rmut, takové, jaké se historicky v kraji pilo a dříve neodmyslitelně patřilo do každého horkého provozu sklářských hutí. Při tvorbě receptury osmičky jsme kladli důraz na její lehkost. Je určena především k uhašení žízně, lehkost piva je dána i jeho nižší barvou a odpovídající hořkostí.

Pro osmičku používáme také pouze moravský slad a český granulovaný chmel, který dotváří lehkost piva. I osmičku, stejně jako ostatní druhy našich piv, připravujeme již na varně na jejich pravou stupňovitost.

Sváteční 13°

Sváteční polotmavý ležák vaříme ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového, klasickou dvourmutovou technologií. Každý ze sladů předává pivu něco jiného. Plzeňský slad tvoří základní chuťovou osnovu, bavorský zvyšuje vnímání plnosti piva a slad karamelový dokresluje příjemně hořkou chuť vícestupňového polotmavého piva. Jemná hořkost dává vyniknout sladovým tónům piva. Pivo kvasí spodním kvašením v otevřené spilce při teplotě 13,5 °C, následuje dlouhé zrání v ležáckém tanku při 2°C.

Při správném natočení je pivo pokryto vysokou pěnou se slabým karamelovým nádechem, zaujme i svojí jantarovou barvou.

zpět nahoru