Naše pivo

V původních kamenných sklepích zrají kvalitní spodně kvašená piva – světlý dvanáctistupňový ležák Klíč, jedenáctistupňový Hvozd, desítka Luž a osmička Sklář. Příležitostně doplňuje nabídku polotmavý ležák Sváteční 13°. Svá jména desítce, jedenáctce a dvanáctce daly nejvýraznější kopce Lužických hor, osmička nese název Sklář podle toho, že takové pivo se historicky pilo v horkých provozech místních skláren.

Na lahodnou a vyváženou chuť nepasterovaných „živých“ piv dohlíží sládek Miloš Hrabák, který se již podepsal pod receptury piv vařených nejen v České republice, ale i v zahraničí. V Pivovaru Cvikov zúročil své zkušenosti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického, z vaření piva i uvádění nových pivovarských technologií do provozu.  

Při výrobě používáme výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického. Měkká voda z vrtu na úpatí Lužických hor je velmi vhodná pro piva plzeňského typu, která vaříme v našem pivovaru.

Nepasterované a nefiltrované (v případě jedenáctky Hvozd filtrované) pivo, které si zachovává svoji čerstvost, dodáváme v sudech o objemu 20 l, 30 l a 50 l. V naší restauraci Sladovna ve Cvikově a ve vybraných pobočkách společnosti Jakub a.s. po celé ČR (seznam prodejen) je k dostání také pivo „na doma“ stočené do PET lahví. Pro různé příležitosti připravujeme také dárkové balení ve skleněných láhvích.

Maloobchodní ceník sudového piva ke stažení zde.

 

Klíč 12°

Prémiový nepasterovaný světlý ležák vaříme tradičním postupem na dva rmuty za využití moravských sladů a žateckých odrůd chmele. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů.

Dvanáctka se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což jí v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť. Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním.

Hvozd 11°

Filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák, jedenáctka Hvozd, se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. Díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť.

Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva, tedy 11° ležáku.

Luž 10°

Klasickou nepasterovanou světlou desítku vaříme rovněž dvourmutovou technologií, používáme slad plzeňského typu a žatecké chmely. V porovnání s dvanáctkou u této receptury probíhá kvašení o něco rychleji a ležení piva v tancích trvá zhruba jeden měsíc.

Luž má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti.

Sklář 8°

Osmička Sklář je poctivě vařené pivo na jeden rmut, takové, jaké se historicky v kraji pilo a dříve neodmyslitelně patřilo do každého horkého provozu sklářských hutí. Při tvorbě receptury osmičky jsme kladli důraz na její lehkost. Je určena především k uhašení žízně, lehkost piva je dána i jeho nižší barvou a odpovídající hořkostí.

Pro osmičku používáme také pouze moravský slad a český granulovaný chmel, který dotváří lehkost piva. I osmičku, stejně jako ostatní druhy našich piv, připravujeme již na varně na jejich pravou stupňovitost.

Sváteční 13°

Sváteční polotmavý ležák vaříme ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového, klasickou dvourmutovou technologií. Každý ze sladů předává pivu něco jiného. Plzeňský slad tvoří základní chuťovou osnovu, bavorský zvyšuje vnímání plnosti piva a slad karamelový dokresluje příjemně hořkou chuť vícestupňového polotmavého piva. Jemná hořkost dává vyniknout sladovým tónům piva. Pivo kvasí spodním kvašením v otevřené spilce při teplotě 13,5 °C, následuje dlouhé zrání v ležáckém tanku při 2°C.

Při správném natočení je pivo pokryto vysokou pěnou se slabým karamelovým nádechem, zaujme i svojí jantarovou barvou.

Žitný speciál 13°

Dalším z našich speciálů se v roce 2017 stal Žitný speciál 13°, ležák vyrobený tradičním spodním kvašením, při jehož výrobě jsme část ječného sladu nahradili žitným.

Žitný třináctistupňový ležák má vyšší barvu, která odpovídá výraznější barvě žitného sladu. Žitné zrno přináší pivu výraznou plnost, danou také nižším prokvašením, mírně hrubší chuť s lehkým chmelovým dozníváním. Žito společně s aromatickou odrůdou chmele Hallertauer Tradition dávají tomuto speciálu specifické obilné a slámové chuťové tóny. Žitný speciál vytváří při správném čepování bohatou pěnu ulpívající na sklenici.

zpět nahoru