Naše pivo

V původních kamenných sklepích zrají kvalitní spodně kvašená piva – polotmavá třináctka Sváteční, světlý dvanáctistupňový ležák Klíč, jedenáctistupňový Hvozd, desítka Luž a osmička Sklář. Svá jména desítce, jedenáctce a dvanáctce daly nejvýraznější kopce Lužických hor, na jejichž úpatí náš pivovar stojí. Osmička nese název Sklář podle toho, že takové pivo se historicky pilo v horkých provozech místních skláren.

Na lahodnou a vyváženou chuť nepasterovaných a nefiltrovaných (kromě 11°) piv dohlíží sládek Martin Čech. Autorem receptů našich piv je sládek Miloš Hrabák, který se již podepsal pod receptury piv vařených nejen v České republice, ale i v zahraničí. V Pivovaru Cvikov zúročil své zkušenosti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického, z vaření piva i uvádění nových pivovarských technologií do provozu.  

Při výrobě používáme výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Premiant a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického. Měkká voda z 80m vrtu na úpatí Lužických hor je velmi vhodná pro piva plzeňského typu, která vaříme v našem pivovaru.

Cvikovské pivo dodáváme standardně v sudech o objemu 30 l a 50 l. V naší restauraci Sladovna ve Cvikově a ve vybraných pobočkách společnosti Jakub a.s. po celé ČR (seznam prodejen) je k dostání také pivo „na doma“ stočené do 1,5l PET lahví. Pro různé příležitosti připravujeme také dárkové balení ve skleněných láhvích.

Především mimo sezónu v zimním a jarním období doplňujeme naši nabídku o speciální piva. Zde se můžete podívat na příležitostně vařená piva.
 

Stálý sortiment

 

Sváteční 13°

Třináctku Sváteční polotmavý ležák vaříme ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového, klasickou dvourmutovou technologií. Plzeňský slad tvoří základní chuťovou osnovu, bavorský zvyšuje vnímání plnosti piva a slad karamelový dokresluje příjemně hořkou chuť. Jemná hořkost dává vyniknout sladovým tónům piva. Pivo kvasí spodním kvašením v otevřené spilce, následuje dlouhé zrání v ležáckém tanku. Při správném natočení je pivo pokryto vysokou pěnou se slabým karamelovým nádechem, zaujme i svojí jantarovou barvou.

Obsah alk. 5,6 % obj., hořkost 33 EBU, EPM 13,6 ° plato, barva 31 EBC

Klíč 12°

Prémiový světlý ležák dvanáctku Klíč vaříme tradičním postupem na dva rmuty. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů. Klíč se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což mu v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť. Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním.
Obsah alk.: 4,8 % obj., Hořkost: 32 EBU, EPM: 12,4 ° plato, Barva: 12,8 EBC
 

Hvozd 11°

Jediný filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák, jedenáctka Hvozd, se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. Díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť. Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva, tedy 11° ležáku.

Obsah alk. 4,5 % obj., hořkost 29 EBU, EPM 11,1 ° plato, barva: 10,9 EBC

Luž 10°

Klasickou nepasterovanou světlou desítku Luž vaříme dvourmutovou technologií, používáme slad plzeňského typu a žatecké chmely. V porovnání s dvanáctkou u této receptury probíhá kvašení o něco rychleji a ležení piva v tancích trvá zhruba jeden měsíc. Luž má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti.

Obsah alk. 4,2 % obj., hořkost 24 EBU, EPM 10,4° plato, barva 9,3 EBC

Sklář 8°

Osmička Sklář je poctivě vařené pivo na jeden rmut, takové, jaké se historicky v kraji pilo a dříve neodmyslitelně patřilo do každého horkého provozu sklářských hutí. Při tvorbě receptury osmičky jsme kladli důraz na její lehkost. Je určena především k uhašení žízně, lehkost piva je dána i jeho nižší barvou a odpovídající hořkostí. Pro osmičku používáme pouze moravský slad a žatecký granulovaný chmel, který dotváří lehkost piva. Osmičku, stejně jako ostatní druhy našich piv, připravujeme již na varně na jejich pravou stupňovitost.

Obsah alk. 3,7 % obj., hořkost 18 EBU, EPM 8,6° plato, barva 5,6 EBC

zpět nahoru