Příležitostně vařená piva

Především mimo sezónu v zimním a jarním období doplňujeme naši nabídku o speciální piva.

Výroční 14°

Každoročně ve druhé polovině listopadu doplňuje naši nabídku světlé speciální pivo s původní stupňovitostí 14 ° - Výroční 14°. V receptuře jsme zvolili méně obvyklou kombinaci dvou druhů českého chmele - Premiant a Kazbek, kdy především druhý z nich předává pivu slabě citrusové aroma. Speciální chuť piva dotváří netradiční postup studeného chmelení na konci ležení. Na závěr chmelovaru a pro studené chmelení jsme zvolili naturální hlávkový chmel, který pivu nejlépe předává aromatické látky. Při výrobě používáme světlý plzeňský slad společně s bavorským sladem, čímž pivo získává světle zlatavou barvu a vyšší plnost, která zdůrazňuje jeho stupňovitost.

Spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterovaný světlý ležák Výroční 14° je charakteristický příjemnou hořkostí a díky vyšší stupňovitosti je velmi dobře pitelný právě v zimním období.

Královské 12°

Pro výrobu spodně kvašeného světlého ležáku Královské 12° jsme zvolili jiné složení surovin - kromě ječného sladu jsme použili i slad pšeničný. Nejedná se ale o typické pšeničné pivo, spíše ho můžeme charakterizovat jako staročeský ležák s přídavkem pšeničného sladu, který se projeví v chuti specifickým sladovým dozníváním. Díky nižšímu chmelení je tento ležák odlišný i slabším chmelovým aromatem. Na pohled se Královské 12° odlišuje vyšším zákalem způsobeným látkami z pšeničného sladu a je rovněž světlejší v porovnání s dvanáctkou Klíč. Při natočení vytváří hutnou a trvanlivou pěnu.  

Svou chutí toto pivo odkazuje na piva vařená před stovkami let a my si jím připomínáme období, kdy Českým zemím kraloval Karel IV. Nedaleký hrad Oybin patřil k oblíbeným sídlům Karla IV., který na svých cestách z Bezdězu projížděl s královskou družinou naším krajem.

Žitný speciál 13°

Dalším z našich speciálů se v roce 2017 stal Žitný speciál 13°, ležák vyrobený tradičním spodním kvašením, při jehož výrobě jsme část ječného sladu nahradili žitným.

Žitný třináctistupňový ležák má vyšší barvu, která odpovídá výraznější barvě žitného sladu. Žitné zrno přináší pivu výraznou plnost, danou také nižším prokvašením, mírně hrubší chuť s lehkým chmelovým dozníváním. Žito společně s aromatickou odrůdou chmele Hallertauer Tradition dávají tomuto speciálu specifické obilné a slámové chuťové tóny. Žitný speciál vytváří při správném čepování bohatou pěnu ulpívající na sklenici.

Jarní jedenáctka

Na jaře v roce 2017 jsme poprvé představili Jarní jedenáctku vyrobenou tradičním postupem spodním kvašením na jeden rmut. Při její přípravě jsme k ječnému sladu zvolili americký chmel El Dorado. Chuť tohoto piva dotváří i méně obvyklý postup studeného chmelení na konci ležení, ke kterému jsme použili stejný druh chmele.

Jarní jedenáctka je světlejší barvy a potěší příjemnou doznívající hořkostí. Použitý chmel jí dává osvěžující charakter s tóny tropického ovoce.

zpět nahoru