O restauraci Sladovna Praha

Pivovarská restaurace Sladovna Praha ve Vodičkově ulici 5, s kapacitou 120 míst, nabízí díky členitému interiéru otevřené prostory i samostatné salonky. Předností restaurace je nabídka vlastního řemeslného piva, které se vyrábí dle tradičních postupů v severočeském Pivovaru Cvikov. Moderně vybavené kuchyni kraluje šéfkuchař Jiří Král, který se svým týmem připravuje pestrou nabídku pokrmů současné české gastronomie. V kuchyni se vaří z čerstvých kvalitních surovin od českých dodavatelů.

Historie domu
Restaurace je v gotickém třípatrovém domě, známém jako dům U Zídků, který byl postaven již ve středověku. První zmínky o budově pocházejí ze 14. století. V průběhu času se dočkala několika přestaveb – renesanční a barokní. V 16. století došlo k jejímu rozdělení na dvě jednotky zvané Vačkářovský dům a poustka Harcovnická. V 19. století získal dům dnešní podobu a byl upraven na obchodní dům. Objekt je od roku 1958 památkově chráněn a sloužil k různým účelům, např. jako ordinace soukromých lékařů anebo obchod či restaurace. V sousedství domu stojí Novoměstská radnice.

Současnost
V roce 2019 prošel interiér v přízemních a sklepních prostorech domu kompletní úpravou a vznikla dnešní podoba restaurace Sladovna. Název restaurace je převzat podle stejnojmenné restaurace nacházející se v areálu cvikovského pivovaru. Dříve měl každý pivovar svoji sladovnu, kde se z ječmene vyráběl slad, a právě na tomto místě se dnes nachází cvikovská restaurace Sladovna. V současnosti se slad pro výrobu piva dováží, a proto původní výrobní prostory sladovny připomíná již jen název restaurace.

Pivo z Pivovaru Cvikov
Ve stálé nabídce máme pět druhů spodně kvašených nepasterovaných, nefiltrovaných piv, které vyrábíme tradiční technologií: Sklář 8°, Luž 10°, Hvozd 11° (filtrované), Klíč 12°, polotmavé Sváteční 13°. Několikrát do roka vaříme různé pivní speciály, které rozšiřují běžnou nabídku. Používáme výhradně české suroviny – moravský slad, žatecký chmel, vodu z vlastního vrtu z úpatí Lužických hor a kvalitní pivovarské kvasnice pro kvašení piva v otevřené spilce. O kvalitu piva se od počátku novodobé historie pivovaru Cvikov stará sládek Martin Čech.

zpět nahoru